13 Jul

Grote fusies en overnames in de zakelijke wereld van de laatste tijd

De wereld van de zakelijke overnames en fusies kan soms wat complex zijn, maar zeker ook spannend. Voor ondernemers is het interessant om te zien hoe grote bedrijven hun marktpositie willen verstevigen en hoe dit de hele sector kan beïnvloeden. In deze blog gaan we dieper in op de grootste fusies en overnames die de laatste tijd hebben plaatsgevonden, en wat dit betekent voor het bedrijfsleven als geheel.

 

1. De overname van Fitbit door Google

Een van de recente grote overnames die de aandacht trok was die van Fitbit door Google. Dit was een strategische zet van Google om de markt voor wearables te veroveren. Het technologiebedrijf betaalde ongeveer twee miljard dollar en kreeg hierdoor een nieuwe reeks wearables in handen. De overname van Fitbit was in lijn met de bredere strategie van Google om kunstmatige intelligentietechnologieën te ontwikkelen die de gezondheid van gebruikers kunnen verbeteren.

 

2. De overname van Celgene door Bristol-Myers Squibb

Een ander voorbeeld van een grote overname is die van Celgene, een van 's werelds grootste biotechbedrijven, door Bristol-Myers Squibb voor ongeveer 74 miljard dollar. Dit was een van de grootste overnames in de farmaceutische sector. Door deze overname vergrootte Bristol-Myers Squibb zijn capaciteit voor onderzoek en ontwikkeling en slaagde het erin om de grootste speler in oncologie te worden.

 

3. De fusie tussen Fiat Chrysler en PSA Group

In december 2019 kondigden de twee autofabrikanten Fiat Chrysler en PSA Group een fusie aan waardoor de op drie na grootste autofabrikant ter wereld zou ontstaan. De twee bedrijven waren al langer aan het praten over een samensmelting, en besloten uiteindelijk om de krachten te bundelen. De nieuwe entiteit zou Stellantis heten en zorgt voor synergie op gebieden als inkoop, productie en onderzoek.

 

4. De overname van 20th Century Fox door Disney

Een andere opmerkelijke overname die recentelijk plaatsvond, was die van 20th Century Fox door Disney voor ongeveer 71 miljard dollar. Deze overname betekende dat Disney de rechten van onder meer Star Wars en Avatar verkreeg. Dit gaf het bedrijf meer toegang tot de lucratieve filmbusiness en versterkte het zijn positie op het gebied van streamingdiensten.

 

5. De fusie tussen Just Eat en Takeaway.com

In augustus 2019 kondigden Just Eat en Takeaway.com de fusie aan. Dit leidde tot een enorme consolidatie in de sector van online deliveries, waardoor het nieuwe bedrijf het grootste bezorgplatform in Europa werd. De fusie zorgde voor een groter marktaandeel in een competitieve markt.

 

Grote fusies en overnames blijven relevant voor bedrijven die in hun sector willen versterken, inkomen willen vergroten of zich willen transformeren om te kunnen overleven. Als ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen. De bovenstaande voorbeelden illustreren hoe bedrijven zich op een slimme manier positioneren om hun positie te versterken en te groeien. Uiteindelijk is het aan de gekochte bedrijven om te blijven vernieuwen en waarde toe te voegen zodat de waardevolle overnames en fusies hun vruchten afwerpen. Wil je op de hoogte blijven van dit soort nieuws? Neem dan een kijkje op rivierenlandbusiness.nl!

+